17 Σεπτέμβριος 2018, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 22:12

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν μειονότητα στην Κύπρο

  • Ακιντζί: Οι κινήσεις για το Βαρώσι πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ
    Ο Μουσταφά Ακιντζί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά από συνάντηση που είχε με Τούρκους αξιωματούχους, τονίζοντας πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν μειονότητα σε ένα νησί που θα κυβερνάται από Έλληνες».

«Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν ότι το νησί τους ανήκε και ήθελαν ακόμη και να ενωθεί με την Ελλάδα», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μπόζκιρ, ο Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν μπορούν να διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια».

«Δεν θα πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με ανοικτό τέλος, η οποία δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ίδιο υπονόησε και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν πια να δουν ένα αποτέλεσμα», δήλωσε και στη συνέχεια υπογράμμισε πως Τουρκοκύπριοι τάσσονταν πάντα υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με τη στήριξη της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Βολκάν Μπόζκιρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό της τουρκοκυπριακής πλευράς, προβαίνοντας και ο ίδιος σε σχόλια ανάλογου ύφους με του Ακιντζί. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να μετατρέψουν τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα, κάνοντας μακρά τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων)».