17 Σεπτέμβριος 2018, 20:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 20:37

Αποστρατικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στο Ιντλίμπ αποφάσισαν Πούτιν-Ερντογάν

  • Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την Ιντλίμπ
    (Φωτ.: Anadolu Agency)

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ήρθαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Σότσι. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας θέλουν να διαχωρίσουν τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ανταρτών, με Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να περιφρουρούν τη ζώνη αυτή.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων από τη ζώνη πλάτους 15-20 χιλιομέτρων.

Ακόμα υπογραμμίζεται ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες ανταρτών, όπως το Μέτωπο Νόσρα, πρέπει να απομακρυνθούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη.

«Στη συνάντηση, εξετάσαμε την κατάσταση λεπτομερώς και αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15-20 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των στρατευμάτων του καθεστώτος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο και εποικοδομητικές συνομιλίες, που διήρκησαν 4 ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης αυτής.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στο Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.