17 Σεπτέμβριος 2018, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 17:31

Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις

  • Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις
    Εικόνα από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΑΜ Τζέιμς Μάτις στα Σκόπια (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην πΓΔΜ θα εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχάρη την πΓΔΜ και την Ελλάδα για την επίτευξή της.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στς 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν το δημοψήφισμα και τους κάλεσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Επίσης, υπενθύμισε όσα είπαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στα Σκόπια, ιδίως την αναφορά τους ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Τζ. Μάτις στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο επισκέψεων ηγετών ξένων χωρών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με σκοπό τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και του επικείμενου δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / N. Φραγκόπουλος.