17 Σεπτέμβριος 2018, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 16:16

Μνήμη και τιμή στους 19 που θυσιάστηκαν στο Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης

  • Μνήμη και τιμή στους 19 που θυσιάστηκαν στο Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης
    (Φωτ.: Δέσποινα Χατζοπούλου)

Τις 19 ψυχές που στις 5 Σεπτεμβρίου του 1915 θυσιάστηκαν στο Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης θυμήθηκαν για ακόμα μια χρονιά οι απόγονοί τους στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής, το σαββατοκύριακο 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στο 32ο Αντάμωμα των Απανταχού Σαμμακοβιτών.

Κάθε χρόνο στο Αντάμωμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης στους μάρτυρες με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Ηρώο προς τιμήν των 19 Σαμμακοβιτών μαρτύρων παρουσία πλήθους πιστών. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Ν. Σιδηροχωρίου Ιωάννης Κυριαζής, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Σιδηροχωρίου Δημήτρης Κυριαζής. Για την επέτειο μίλησαν οι συγγραφείς Δέσποινα Χατζοπούλου και Περικλής Κιακίδης.

Η Δ. Χατζοπούλου μίλησε για το ιστορικό κομμάτι της επετείου καθώς και για το βιβλίο της Κλεάνθης – Μνήμες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, που αποτελεί ιστορική μελέτη - μαρτυρία. Η παρουσίαση προκάλεσε αίσθηση, μια και ανέδειξε νέα, άγνωστα ιστορικά στοιχεία από τα τεκταινόμενα στο Σαμμάκοβο.