17 Σεπτέμβριος 2018, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 12:37

Παράδοση, πολιτισμός και ποντιακά γλέντια στο «Μοθοπωρί Αροθυμίας 2018» (βίντεο)

  • (Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)

Πιστός στην παράδοση των τελευταίων χρόνων, ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού διοργάνωσε για 22η φορά τις ποντιακές εκδηλώσεις με τίτλο «Μοθοπωρί Αροθυμίας». Αρχές Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος έχει καθιερώσει τις δράσεις αυτές καλωσορίζοντας το φθινόπωρο με ποντιακά γλέντια που κρατούν μέχρι το πρωί. Σημείο συνάντησης, όπως κάθε χρόνο, ήταν το Μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου.

Επί τρεις ημέρες πολιτιστικά σωματεία της περιοχής παρουσίαζαν παραδοσιακούς χορούς, και όλες οι βραδιές έκλεισαν με ποντιακά γλέντια.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου με χορευτικές παραστάσεις από το μικρότερο τμήμα των διοργανωτών, το Σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών και το Σύλλογο Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή». Ακολούθησε γλέντι με τους Γιάννη Γκόσιο, Γιώργο Σιαμλίδη, Αβραάμ Γκόσιο και Γιώργο Τσεπλιτίδη.

Την επόμενη μέρα στη σκηνή ανέβηκαν το αρχάριο χορευτικό ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού και του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ'». Η ποντιακή λύρα κράτησε συντροφιά στους εκατοντάδες θεατές μέχρι το πρωί. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Πόλυς Παυλίδης, Νίκος Κοκκινίδης, Στέργιος Ζημπιλιάδης, Παύλος Ουργατζίδης και Γιώργος Αετόπουλος.


(Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)

Αυλαία έριξε το «Μοθοπωρί Αροθυμίας 2018» χθες Κυριακή, με τις εμφανίσεις του εφηβικού τμήματος παραστάσεων των διοργανωτών και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου-Κορδελιού.

Στη συνέχεια το ποντιακό γλέντι που ακολούθησε με τη Γιώτα Παπαδοπούλου, τον Κώστα Τυρεκίδη, τον Γιάννη Κουρτίδη και τον Πάρη Ελευθεριάδη άφησε εποχή, με τον κόσμο να χορεύει μέχρι το χάραμα.


(Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ14
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2018
20:00
Από το Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού.