17 Σεπτέμβριος 2018, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 11:32

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε πΓΔΜ για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα

  • Προειδοποίηση ΗΠΑ σε πΓΔΜ για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα
    Στιγμιότυπο από την άφιξη του Τζιμ Μάτις στα Σκόπια (φωτ.: EPA / Nake Batev)

Στα Σκόπια προκειμένου να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ο Τζιμ Μάτις επισήμανε ότι το μπορεί να αλλάξει η ζωή των πολιτών της πΓΔΜ «από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών». Μάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία του για ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία να κάνει αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα», τόνισε και έκανε λόγο για ρωσική εκστρατεία επιρροής και προσπάθεια να ξεγελαστούν οι ψηφοφόροι.

Άλλωστε οι ΗΠΑ μέσω της Λόρα Κούπερ, αρμόδιας στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, έχουν καταγγείλει ότι η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από την εκλογική διαδικασία και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της πΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», ανέφερε η Αμερικανίδα αξιωματούχους συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής του Πενταγώνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ.