17 Σεπτέμβριος 2018, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2018, 11:56

Γκράφιτι στο παλιό δημαρχείο Νίκαιας: Η Μικρασιάτισσα Μάνα, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά

  • Γκράφιτι στο παλιό δημαρχείο Νίκαιας: Η Μικρασιάτισσα Μάνα, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά
    Το εντυπωσιακό και συμβολικό γκράφιτι που κοσμεί την πρόσοψη του κτηρίου (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιωακειμίδης)

Στο παλιό δημαρχείο της Νίκαιας, στην οδό Γερβασίου Γρεβενών, το νέο γκράφιτι που κοσμεί την πρόσοψη του κτηρίου, αποτυπώνει έντονα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά με τη μορφή της «Μικρασιάτισσας Μάνας». Είναι ένας «φόρος τιμής στην ιστορία της πόλης», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Facebook ο Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, που έχει καταγωγή από τον Πόντο, γράφει ακόμη: «Άλλαξε μορφή το κτήριο του παλιού δημαρχείου στην οδό Γερβασίου Γρεβενών! Όσοι περνούν από εκεί θα δουν τη "Μικρασιάτισσα Μάνα" να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο και τις παραστάσεις που παραπέμπουν στον ξεριζωμό των προσφύγων, να απλώνονται σε όλη την πρόσοψη και πλαϊνή πλευρά του κτηρίου.

»Από τις 14 μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνει ο δήμος μαζί με τους συλλόγους, και η πόλη "θυμάται" τις ρίζες της. Ήταν χρέος μας, λοιπόν, να αποτυπώσουμε σε ένα κεντρικό σημείο εκείνη την τραγική ιστορική στιγμή για το λαό μας και το κάναμε. Οι τοίχοι του παλιού δημαρχείου σήμερα μιλούν για το οδυνηρό χθες, για τον πόνο της ξενιτιάς που βίωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Ποιος άραγε θα μπορούσε να είναι καλύτερος συμβολισμός από το χώρο του δημαρχείου της πόλης που περιγράφει την οδύσσεια των κατοίκων της 96 χρόνια μετά;».

Ο Γ. Ιωακειμίδης υπογραμμίζει τις ευχαριστίες του ίδιου και του δήμου προς τον καλλιτέχνη Γιώργο Δημουλά για το «εξαιρετικό graffiti». Κι όπως σημειώνει, ελπίζει ότι όλοι θα δείξουν τον αναγκαίο σεβασμό στο έργο αυτό και δε θα το καταστρέψουν γράφοντας πάλι συνθήματα στους τοίχους.


(φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιωακειμίδης)