16 Σεπτέμβριος 2018, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2018, 13:02

Στο λιμάνι του Πόρου η φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Admiral Essen

Ακριβώς 190 χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την επίσημη έναρξη των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και η Ρωσία έστειλε τη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Admiral Essen στον Πόρο για τους εορτασμούς της επετείου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1828 επιδόθηκαν τα διαπιστευτήρια του Ρώσου εκπροσώπου Μαρκ Βούλγαρη στον Ιωάννη Καποδίστρια στην οικία του στον Πόρο.

Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και γι’ αυτό ο Πόρος αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο αιώνες σημείο αναφοράς των σχέσεων των δύο χωρών. Το 2016 τοποθετήθηκε αναθηματική πλακέτα από τη ρωσική πρεσβεία και τον Δήμο Πόρου το 2016 στο κτήριο που αποτέλεσε την οικία του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Με αφορμή την επέτειο, από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου η ρωσική φρεγάτα Admiral Essen, μήκους 125μ. και με πλήρωμα 175 ανδρών, θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πόρου. Σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο μπροστά από την πρώην οικία Καποδίστρια τη Δευτέρα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Ρώσο πρέσβη, το πλήρωμα της φρεγάτας και τον δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη.