16 Σεπτέμβριος 2018, 10:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2018, 11:43

Τα αίτια της πυρκαγιάς στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» – Επεκτάθηκε σε 4 λεπτά

  • Τα αίτια της πυρκαγιάς στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» – Επεκτάθηκε σε 4 λεπτά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τα πρώτα συμπεράσματα για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Τρίτης 28/8, δύο ώρες μετά την αναχώρησή του από τον Πειραιά για τα Χανιά, δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. Στο πλοίο επέβαιναν 875 επιβάτες, πολλά μέλη πληρώματος, καθώς και 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Η αιτία φέρεται να ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού-ψυγείου που βρισκόταν στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με πηγές του λιμενικού που επικαλείται η εφημερίδα, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα σε μοτέρ και από την υπερθέρμανση η οποία έφτασε στους 400-500 βαθμούς Κελσίου, πήραν φωτιά τα καλώδια και στη συνέχεια τα σκέπαστρα των οχημάτων που βρίσκονταν στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τέσσερα λεπτά χρειάστηκαν να επεκταθεί η φωτιά στο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί.

Η φωτιά περιορίστηκε στους χώρους του γκαράζ, καθώς έκλεισαν οι πυράντοχες θύρες του πλοίου και στεγανοποίησαν τα περισσότερα μέρη του, αλλά λειτούργησε σωστά και το σύστημα πυρόσβεσης στο γκαράζ, που δημιούργησε τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται πως αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και θα μιλούσαμε για τραγωδία. Οι ζημιές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι πολύ σοβαρές, αλλά εκτιμάται ότι θα επισκευαστούν και το πλοίο θα επιστρέψει και πάλι στις θάλασσες. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στις πόρτες των γκαράζ, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στα πατώματα του πλοίου.

Ζημιές φυσικά υπήρξαν και σε πολλά οχήματα, με τις φωτογραφίες από τις νταλίκες να προκαλούν σοκ. Μόνο τα «κουφάρια» τους είχαν απομείνει, με την συζήτηση για τις αποζημιώσεις να ανοίγει από νωρίς. Ωστόσο, με την επιστροφή του πλοίου στον Πειραιά, οι επιβάτες που έζησαν στιγμές τρόμου, κατάφεραν να αποβιβαστούν χωρίς πρόβλημα.