14 Σεπτέμβριος 2018, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 18:54

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματά να μνημονεύει τον Βαρθολομαίο

  • Η ρωσική Εκκλησία διακόπτει σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
    Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Κρίση περνούν οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κύριλλου Αλέξανδρος Βολκόφ, δήλωσε ότι δεν διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια ιερών λειτουργιών στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Αποφασίσαμε ακόμη να αναστείλουμε τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναστέλλεται και η συμμετοχή σε εκκλησιαστικά όργανα όπου θα προΐστανται αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τις άλλες Εκκλησίες να ξεκινήσουν μία πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

«Συνειδητοποιώντας ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο της Ορθοδοξίας, ζητάμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την υποστήριξη των τοπικών αυτοκέφαλων Εκκλησιών, τοπικές αυτοκέφαλες εκκλησίες για υποστήριξη, καλούμε τα πρωτεύοντα των εκκλησιών να κατανοήσουν την κοινή ευθύνη για την τύχη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική συνολική Ορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία, καλούμε τους προκαθήμενους των Εκκλησιών να αντιληφθούν την κοινή ευθύνη για το μέλλον της Ορθοδοξίας και να ξεκινήσουν αδελφική πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Ιερά Σύνοδος.

  • ΠΗΓΗ: sputniknews.gr.