14 Σεπτέμβριος 2018, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 16:28

Κυβερνητική πηγή και Κομισιόν διαψεύδουν τα περί συμφωνίας στις συντάξεις

  • Η Ελλάδα ξανά στις αγορές με 10ετές ομόλογο 10
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Φωτιές φαίνεται ότι έχει ανάψει το πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τις επαφές που είχαν στην Αθήνα δεν μιλούν πλέον για αναβολή του θεσμοθετημένου μέτρου περικοπής των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, μιας και φέρονται να θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς η αντιπολίτευση, κατά το ρεπορτάζ, φέρεται να είναι ενήμερη.

Τη διαρροή, ωστόσο, στο πρακτορείο ειδήσεων διέψευσαν τόσο η Κομισιόν όσο και ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι αυτή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν», ανέφερε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κομισιόν σχετικά με το μέτρο περικοπής των συντάξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. «Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (σ.σ. οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν», είπε χαρακτηριστικά συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών που ολοκληρώθηκαν σήμερα δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, μιας και παραμένει ανοιχτό το πόσο θα κοστίσουν και πώς και πότε θα εφαρμοστούν τουλάχιστον κάποια από τα μέτρα.