14 Σεπτέμβριος 2018, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 15:08

Την 28η Οκτωβρίου τα θυρανοίξια ιστορικού ναού στην Αλεξάνδρεια

  • Την 28η Οκτωβρίου τα θυρανοίξια ιστορικού ναού στην Αλεξάνδρεια
    Από τις εργασίες αποκατάστασης (φωτ.: ekalexandria.org / Νίκος Κάτσικας)

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ελληνικών Κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας, δίπλα ακριβώς από το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Η εκκλησία έχει καταγράψει μνήμες δεκαετιών. Έχει συνδεθεί με την πορεία του αλεξανδρινού ελληνισμού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής παροικίας σε όλη τη Χώρα του Νείλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν εναποθέσει το σώμα τους στο χώρο αυτόν είναι ο Γεώργιος Αβέρωφ, που είχε ταφεί στο Α΄ Κοιμητήριο. Σήμερα βέβαια υπάρχει κενοτάφιο, καθώς τα οστά του έχουν μεταφερθεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, υπάρχουν ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Στο Β΄ Κοιμητήριο έχει στηθεί Ηρώο με περίπου 100 οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ανακαίνιση της εκκλησίας έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί με τις ακαταπόνητες φροντίδες της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τα μέλη του προεδρείου της να δίνουν όσο μπορούσαν από τον εαυτό τους για την ολοκλήρωση του έργου. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αλεξανδρινού επιβλέποντος πολιτικού μηχανικού Γρηγόρη Σαατσόγλου αλλά και των Αιγυπτίων συναδέλφων του που με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία προχώρησαν το έργο, το οποίο στις 28 Οκτωβρίου η Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας θα παραδώσει στην παροικία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.