14 Σεπτέμβριος 2018, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 14:40

Μαύρες προβλέψεις για τον καρκίνο: 9,6 εκατ. θάνατοι φέτος και 18,1 εκατ. νέα περιστατικά

  • Μαύρες προβλέψεις για τον καρκίνο: 9,6 εκατ. θάνατοι φέτος και 18,1 εκατ. νέα περιστατικά
    (Φωτ.: Flickr / MyCancerJourney)

Στην αύξηση και στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και σε μια σειρά από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες οφείλονται οι μαύρες προβλέψεις για τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο: η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά ότι φέτος 9,6 εκατ. ασθενείς θα πεθάνουν και 18,1 εκατ. άνθρωποι θα νοσήσουν.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians» αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου.

Το 2012, σύμφωνα με τη μελέτη GLOBOCAN, υπήρχαν 8,2 εκατ. θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά. Η τάση, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις και να αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιον καρκίνο, ενώ από τη νόσο θα πεθάνουν ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις έντεκα γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση φτάνει τα 43,8 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων, με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου. Ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου, του ήπατος και του μαστού. Οι περισσότεροι άνδρες νοσούν στους πνεύμονες και οι περισσότερες γυναίκες στο μαστό. Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως.