14 Σεπτέμβριος 2018, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 12:53

Τις ΗΠΑ κατηγορεί ο Ερντογάν για την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας

  • Ερντογάν: Πρόστιμα στους «καιροσκόπους» που ανεβάζουν τις τιμές
    Στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βουλευτές του AKP (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Την Ουάσινγκτον κατηγόρησε ευθέως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την «απεχθή οικονομική επίθεση» που δέχεται η τουρκική οικονομία. Μία ημέρα μετά την ιλιγγιώδη για την Τουρκία αύξηση των επιτοκίων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα δέχτηκε μια στυγερή οικονομική επίθεση μετά από μια σειρά δηλώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η ξαφνική άνοδος της λίρας έναντι του δολαρίου ήταν μια προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας», σημείωσε.

Μιλώντας σε αξιωματούχους του AKP προειδοποίησε ότι «η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια» και ότι θα εξετάσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμα δήλωσε ότι τα υπουργεία αξιολογούν εκ νέου τα επενδυτικά σχέδια και βγάζουν από την ατζέντα τους καινούργιες επενδύσεις, με εξαίρεση όσες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 70-80%. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να μην εγκαταλείψει τις επενδύσεις και τους πολίτες να μετατρέψουν τις οικονομίες τους σε τουρκικές λίρες.

Και μπορεί τα χαμηλά επιτόκια να είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –«εχθρός των επιτοκίων» αυτοχαρακτηρίζεται–, ωστόσο σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας κινείται σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν το αποτέλεσμα της αύξησης κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στην Τουρκία στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της χώρας.