14 Σεπτέμβριος 2018, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 13:53

Μάχη για τη διαρροή περί ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις

  • Μάχη για τη διαρροή περί ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στα… κάγκελα έβγαλαν την αντιπολίτευση οι πληροφορίες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι οποίες αφορούν το θεσμοθετημένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές αναφέρει ότι οι θεσμοί μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο –σήμερα, άλλωστε, είναι το τελευταίο ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στην Αθήνα–, θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου, αλλά για ακύρωσή του.

Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων, και μάλιστα τονίζεται ότι έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στη διαρροή. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδει την πληροφορία και επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορώντας το ότι γίνεται όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης. Η δεύτερη διάψευση ήρθε από το Κίνημα Αλλαγής: Ο Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε κατηγορηματικά στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τους θεσμούς.

«Σήμερα της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο το κακό το ριζικό της», σχολίασε για τη ΝΔ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων, που εμμένει στο ρεπορτάζ, τονίζει ότι δεν αναφέρεται η ΝΔ αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο αναλύεται και η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στους θεσμούς, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγείται, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.