14 Σεπτέμβριος 2018, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 11:35

Νέες πιέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου στην Τουρκία με τα F-35

  • Νέες πιέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου στην Τουρκία με τα F-35
    (Φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην πώληση των F-35 στην Τουρκία αποφασίστηκε στη χθεσινή κοινή διάσκεψη της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, μια κίνηση που θεωρείται ότι αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Άγκυρα τόσο για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον όσο και για την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών S-400.

Το τελικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να έχει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου, απαγορεύει προσωρινά τη μεταφορά των αμερικανικών αεροσκαφών της Lockheed Martin.

Τον Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα, ο οποίος είναι σε μορφή νόμου και περιλαμβάνει διάταξη που «παγώνει» τα F-35 έως ότου οι εκθέσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών επιβεβαιώσουν ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η χθεσινή διάσκεψη, πάντως, μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς στην επιτροπή συμμετέχει βουλευτής που εκλέγεται στο Τέξας, εκεί που έχει την έδρα της η εταιρεία Lockheed Martin