14 Σεπτέμβριος 2018, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2018, 09:28

Οι συντάξεις και η Συμφωνία των Πρεσπών βαρόμετρο για τις τριπλές εκλογές

  • Οι συντάξεις και η Συμφωνία των Πρεσπών βαρόμετρο για τις τριπλές εκλογές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος εμφανίζονταν κατηγορηματικά υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών φούντωσαν τα σενάρια για τριπλές κάλπες το 2019. Άλλωστε στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από δύο ημέρες στο Euronews έβαλε έναν αστερίσκο σχετικά με τις πρόωρες κάλπες λέγοντας ότι «δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία», αλλά ταυτόχρονα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που ενδέχεται να αλλάξουν τη γραμμή πλεύσης του Μαξίμου.

Συντάξεις και Συμφωνία των Πρεσπών θεωρούνται βαρόμετρο.

Τα σενάρια φούντωσε με τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος χθες, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι «καλά έκανε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν δύο-τρεις μήνες νωρίτερα οι εκλογές». Αμέσως, βέβαια, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνουν μαζί οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ευρωβουλή και οι εθνικές, τοποθετώντας τις τελευταίες προς τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροφοδότηση της εκλογολογίας δεν είναι άσχετη με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα και την επιμονή τους για εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ανεξάρτητα από το αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του prothema.gr, πιέζει τη Γερμανία να πάρει θέση υπέρ των συντάξεων παίζοντας το χαρτί των πρόωρων εκλογών· με τον ίδιο τρόπο φέρεται να θέλει να πιέσει και το ΔΝΤ μέσω της Ουάσινγκτον που επιθυμεί να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως το πιο πιθανό σενάριο με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι να γίνουν μαζί εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, αν η κυβέρνηση πάρει «κάτι» για τις συντάξεις και έχει ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών κάτι που, κατά τα φαινόμενα, θα οδηγήσει σε βελούδινο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ένα άλλο σενάριο είναι για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2019 με την κυβέρνηση να αρνείται να εφαρμόσει το μέτρο περικοπής των συντάξεων, αλλά έχοντας περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Το τρίτο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει την απόδραση με εκλογές τον Νοέμβριο αφήνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις «καυτές πατάτες» και σχεδιάζοντας νέα εκλογική στρατηγική με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.