13 Σεπτέμβριος 2018, 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2018, 20:16

Το Ηρώδειο περιμένει τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον γιο του Μικρασιάτη που τον προόριζαν για τη λαχαναγορά

  • Το Ηρώδειο περιμένει τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον γιο του Μικρασιάτη που τον προόριζαν για τη λαχαναγορά
    (Φωτ.: Βαγγέλης Μασιάς)

Έχει επιλέξει συνειδητά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γι’ αυτό και οι εμφανίσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων είναι σπάνιες. Ο Τόλης Βοσκόπουλος (ο Τόλιος, όπως τον ήξεραν στη γειτονιά του στην Κοκκινιά) αυτή τη φορά είχε έναν πολύ καλό λόγο για να σπάσει τον κανόνα που ο ίδιος έχει βάλει στον εαυτό του: Στις 30 Σεπτεμβρίου το Ηρώδειο ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί για πρώτη φορά, για μία και μόνη επετειακή συναυλία για τα 60 του χρόνια στο τραγούδι, τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Έτσι, σήμερα βρέθηκε στον «Διόνυσο», ακριβώς απέναντι από το ρωμαϊκό ωδείο, μαζί με όλους τους συντελεστές της μεγάλης βραδιάς, και δεν δίστασε να μοιραστεί την προσωπική του ιστορία.

Όταν ήταν δέκα ημερών βρέφος ο πατέρας του τύπωσε τις νέες κάρτες του μαγαζιού του στη λαχαναγορά: Χαράλαμπος Βοσκόπουλος και υιός. Πεισματάρης Σμυρνιός ο πατέρας, ήρθε στην Κοκκινιά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και κατάφερε από το μηδέν να φτιάξει περιουσία. Το πείσμα του, άλλωστε, φαίνεται και από το γεγονός ότι έκανε 19 κόρες προτού αποκτήσει τον γιο και διάδοχό του στην επιχείρηση. «Μεγάλωσα στη γειτονιά με απλούς ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους ο 80χρονος σήμερα Τόλης Βοσκόπουλος.

Αν και πήγαινε στα λεμονάδικα, εκεί που ο πατέρας του έβλεπε κάθε βράδυ στο κλείσιμο την ταμπέλα και καμάρωνε, εντούτοις μεγαλώνοντας διαπίστωσε ότι η λαχαναγορά δεν του ταίριαζε. Αντίθετα, τα θεατρικά μπουλούκια γοήτευαν τον έφηβο Τόλη. «Φαντάζεστε τι σημαίνει για έναν λαχαναγορίτη να του πει ο γιος του ότι θέλει να γίνει θεατρίνος; Πίστευα ότι θα με σφάξει», εξομολογήθηκε.

Ο Χαράλαμπος Βοσκόπουλος, όμως, διέψευσε τον μονάκριβό του. Όπως πιο πριν είχε φροντίσει ήδη να τον στείλει στο καλύτερο σχολείο του Πειραιά, το Saint Paul, έτσι πήγε και τον έγραψε στο Ωδείο Μανώλη Καλομοίρη, το ίδιο που φοίτησε και η Μαρία Κάλλας. «Δεν το ήξερα. Επιστρέφοντας μου είπε: “Για να μην πεις κάποια μέρα ότι δεν σε άφησα να κάνεις αυτό που ήθελες”. Σας ορκίζομαι ότι ακόμα και τώρα που είμαι πια 80 ετών κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή λέω “κοίτα τώρα!”», ανέφερε, και συμπλήρωσε ότι είναι ευτυχής γιατί κατάφερε να φτάσει εδώ που είναι σήμερα με την απλότητα και τη λαϊκότητά του.

Όμως, για να βγει στη σκηνή του Ηρωδείου και να πει «κοίτα τώρα» στον Σμυρνιό πρόσφυγα, δίπλα στον Τόλη Βοσκόπουλο βρίσκεται μια… dream team. Επιμελητής της συναυλίας είναι ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος τόνισε ότι αν και αρνητής του τραγουδιστή για μεγάλο διάστημα, σήμερα πιστεύει ότι είναι ένας μεγάλος σταρ, «ένας μύθος που δεν έχασε τον εαυτό του, που πορεύτηκε με την αλήθεια του».

Η ιδέα για τη μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο ανήκει στον Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του Δημήτρη. «Είναι σημαντικό ότι ο Τόλης μιλά στις καρδιές των νέων», σημείωσε ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης. Επίσης στη συνέντευξη Τύπου το παρών έδωσαν η Σοφία Σπυράτου που έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια, ο Γιάννης Μετζικώφ που έκανε τα σκηνικά και η Ελευθερία Ντεκώ που έχει αναλάβει τους φωτισμούς. Στη σκηνή του Ηρωδείου αναμένεται να βρεθούν ο σολίστας του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης και ο σολίστας του κλαρίνου Θανάσης Βασιλόπουλος.


Γιώργος Λιάνης, Τόλης Βοσκόπουλος, Σάββας Καλεντερίδης

Το λόγο πήρε και η Άντζελα Γκερέκου (εκπροσωπώντας την Κέρκυρα, όπως είπε, από την οποία προέρχονται οι εξαιρετικές ορχήστρες και χορωδίες που βρεθούν στη σκηνή). Η σύζυγος του τραγουδιστή εξήγησε ότι υπάρχουν κομμάτια του Τόλη που ο κόσμος δεν γνωρίζει και είναι τα πιο πολύτιμα, και ότι εκείνος θα είναι στο Ηρώδειο με όλη του την ψυχή. «Ο Τόλης είναι σαν τον Έλληνα σήμερα. Πέφτει και σηκώνεται. Με δύναμη. Χωρίς να δίνει σημασία στα μικρά και τα ευτελή», συμπλήρωσε.

  • Σημεία προπώλησης: www.ticketmaster.gr | Tηλεφωνικό κέντρο: 210 89 38 111 (Δευτ.-Κυρ.: 9:00-21:00) | Δίκτυο καταστημάτων Public.
  • Οι τιμές κλιμακώνονται από 15 έως 95 ευρώ. Το 65% των εισιτηρίων τιμάται 20 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές και τα ΑμεΑ η τιμή είναι 15 ευρώ.