13 Σεπτέμβριος 2018, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2018, 17:30

Λέκκας: Τα αίτια της κατολίσθησης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

  • Τα αποτελέσματα της επιστημονικής αυτοψίας στο Ναυάγιο της Ζακύνθου (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ionian TV/ SRT)

Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Σε δήλωσή του ο καθηγητής σημείωσε ότι έχει επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων και σε άλλες περιοχές στο Ιόνιο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε:

Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5.000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων-καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.