13 Σεπτέμβριος 2018, 21:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2018, 22:58

Ιπτάμενο παλάτι για Ερντογάν, δώρο από τον εμίρη του Κατάρ

  • Ιπτάμενο παλάτι για Ερντογάν, δώρο από τον εμίρη του Κατάρ
    To αεροσκάφος 747-8 σε έκδοση VIP (φωτ.: kokpit.aero)

Το Boeing 747-8 που προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν μόνο ένα εντυπωσιακό αεροπλάνο το οποίο μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα ως ένα από τα μεγαλύτερα επιβατικά αεροσκάφη στον κόσμο. Πρόκειται για ένα jumbo jet τύπου VIP και αξίας 400 εκατ. δολαρίων, που περιμένει τον καινούργιο ιδιοκτήτη του να το απολαύσει. Ο νέος κάτοχος αυτού του «ιπτάμενου παλατιού» είναι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το VIP 747-8 jet είναι δώρο του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ στον φίλο του, πρόεδρο της Τουρκίας.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό σάιτ Kokpit.Aero ανέφερε μάλιστα ότι ο ηγέτης του Κατάρ προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να αποδείξει «την αγάπη του για τον Ερντογάν και την εμπιστοσύνη προς την Τουρκία». Συμπληρώνει δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο ήταν προς πώληση μόλις τρία χρόνια μετά την παράδοσή του στο Κατάρ το 2015.

Το υπερπολυτελές αεροσκάφος έδωσε το έναυσμα για επίθεση στον Ερντογάν από την αντιπολίτευση. Η βουλευτής Γκαμζέ Τασιέρ του CHP, αφού χαρακτήρισε το VIP 747-8 ως ένα «ιπτάμενο παλάτι», έστειλε ερώτηση στον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay), σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ενώ από το Προεδρικό Μέγαρο ζητούν από τον λαό της Τουρκίας να κάνει θυσίες και λιτότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση, την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πολυτέλεια και την επίδειξη.

Κι όλα αυτά συνέβησαν λίγο μετά την ανακοίνωση μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για μείωση του αριθμού των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούν κρατικοί αξιωματούχοι. Το VIP 747-8 Jet ενσωματώνεται στον κρατικό αεροπορικό στόλο της Τουρκίας που αριθμεί ήδη 11 τζετ και τρία ελικόπτερα.

  • Πηγή: ahvalnews.com.