11 Σεπτέμβριος 2018, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2018, 22:49

Ξεκινούν την Τετάρτη οι επαφές των θεσμών με Τσακαλώτο-Χουλιαράκη

  • Ξεκινούν την Τετάρτη οι επαφές των θεσμών με Τσακαλώτο-Χουλιαράκη
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Χουλιαράκης σε συνεδρίαση του ΕΜΣ στο Λουξεμβούργο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / European Union / Mario Salerno)

Αρχίζουν το πρωί της Τετάρτης (12/9) οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα υπάρξουν δύο ή τρεις συναντήσεις –μία την Τετάρτη και μία την Παρασκευή οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί. Εάν χρειαστεί άλλη μία, θα γίνει την Πέμπτη.

Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, όπως επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα). Αντίθετα, θα αφορούν ανταλλαγή πληροφοριών και ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως είναι η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το «καυτό» θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους.

Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου». Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όμηρος Εμμανουηλίδης.