11 Σεπτέμβριος 2018, 15:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2018, 15:10

Ζάεφ: Με πόνο ψυχής ο συμβιβασμός με την Ελλάδα

  • Ζάεφ: Με πόνο ψυχής ο συμβιβασμός με την Ελλάδα
    Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπογράφουν τη συμφωνία στις Πρέσπες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Με «πόνο ψυχής» προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ στο συμβιβασμό με την Ελλάδα ο οποίος κατέληξε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συνεχίζει την καμπάνια του υπέρ του «ναι» για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση για τη συμφωνία ήταν υπεράνω κομματισμού, όπως τόνισε, καθώς αφορά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.

«Εικοσιεφτά χρόνια που σέρναμε τα πόδια μας, κολλημένοι στη λάσπη, είναι αρκετά. Έφτασε πλέον η στιγμή να γίνουμε μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Έφτασε πλέον η στιγμή για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της “Μακεδονίας”», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, μην αναφέροντας σε μια ακόμα ομιλία του τον συμφωνημένο όρο «βόρεια» για τη χώρα του.

Στη συνέχεια εξήγησε πως η κυβέρνησή του προχώρησε «με πόνο ψυχής» στο συμβιβασμό με την Ελλάδα, καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος προς ένα καλύτερο μέλλον. «Συμβιβάστηκα επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το κείμενο της συμφωνίας ήταν διαθέσιμο σε όποιον ήθελε να το διαβάσει.

Σήμερα ξεκινά και επίσημα η εκστρατεία για το δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πΓΔΜ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της γειτονικής χώρας είναι το εξής: «Θέλετε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας;».

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή των Σκοπίων, «η εκστρατεία για το δημοψήφισμα θα γίνει με διαφανή και άμεσο τρόπο, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, αλλά και με σεβασμό στην επιθυμία του κάθε πολίτη». Στην εκστρατεία δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, ζητώντας το εν λόγω κονδύλι να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους. Τις επόμενες μέρες ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του για το δημοψήφισμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών.