10 Σεπτέμβριος 2018, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2018, 15:54

Ρέγκλινγκ: Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

  • Ρέγκλινγκ: Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Νέο αυστηρό (και σαφές) μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ μέσω συνέντευξής του σε αυστριακή εφημερίδα, και προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, διαφορετικά «μπορεί να διακοπούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε το μηχανισμό «υπομονετικό πιστωτή» και ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αν και δήλωσε ότι μετά τις πρόσφατες συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι αισιόδοξος.

«Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα, σημείωσε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν δύο διαδοχικές κρίσεις, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Σήμερα, ανέφερε, υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις μιας και, όπως αποδείχτηκε, είναι λάθος η αντίληψη ότι η αγορά αυτορυθμίζεται.

«Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας», κατέληξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.