10 Σεπτέμβριος 2018, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2018, 08:22

Στην Αθήνα σήμερα οι θεσμοί – Αρχίζει η «μάχη» για τις συντάξεις

  • Στην Αθήνα σήμερα οι θεσμοί – Αρχίζει η «μάχη» για τις συντάξεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των θεσμών που πραγματοποιούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή την πρώτη επίσκεψή τους στην Αθήνα στη μεταμνημονιακή εποχή, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να γίνει συζήτηση σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» είπε με έμφαση ότι οι θεσμοί ναι μεν θα έρχονται στην Αθήνα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα «δεν θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση».

Σαφώς μεγάλο «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών είναι το ζήτημα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η Κομισιόν εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει «πάγωμα» μειώσεων και αντίμετρων που δύναται να λάβει η Αθήνα έως τον ερχόμενο Απρίλιο όταν θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στοιχεία του 2018 από την Eurostat. Παρόλα αυτά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, κάτι που ούτως ή άλλως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακοινώνει δημοσίως το πρόγραμμα των επαφών, ενώ το «πρωτόκολλο» της μεταμνημονιακής εποχής μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης προβλέπει συναντήσεις και με εκπροσώπους των κομμάτων.