9 Σεπτέμβριος 2018, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2018, 10:54

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας

  • Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας
    (Φωτ.: TASS / Maksim Grigoryev)

Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το βράδυ του Σαββάτου σκοτώθηκε ο πρωθυπουργός της αυτονομιστικής Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, de jure επαρχίας της Γεωργίας, Γκενάντι Γκαγκούλιγια, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο 70χρονος πολιτικός, συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία επέστρεφε από τη Συρία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με το τροχαίο να συμβαίνει στο δρόμο προς τη Σοχούμ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου και ένας σωματοφύλακας του πρωθυπουργού τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, μια περιοχή όπου κυριαρχούν φιλορώσοι αυτονομιστές, κυβερνά ο πρόεδρος Ραούλ Χατζίμπα. Η Ρωσία είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη σε διεθνές επίπεδο που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας, όπως και εκείνη της Νότιας Οσετίας, άλλης μιας περιοχής της Γεωργίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο πριν από μια δεκαετία.

Στις δύο επαρχίες αναλογεί περίπου το 20% της έκτασης της επικράτειας της Γεωργίας.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία βρίσκεται σε διένεξη με τη Ρωσία εξαιτίας του γεγονότος ότι επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Η διένεξη κορυφώθηκε με το ξέσπασμα πολέμου τον Αύγουστο του 2008. Μετά το τέλος της σύρραξης, η Ρωσία εγκατέστησε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές των αυτονομιστών.

Το Τμπιλίσι και οι σύμμαχοί του στη Δύση καταδικάζουν τη συνέχιση της «κατοχής» των περιοχών αυτών από τη Ρωσία και έχουν απαιτήσει επανειλημμένα από το Κρεμλίνο να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τόσο της Αμπχαζίας όσο και της Νότιας Οσετίας.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS.