7 Σεπτέμβριος 2018, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2018, 16:59

Το ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά επιστρέφει σύντομα στο «κτήριο Σεφέρη»

  • Το ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά επιστρέφει σύντομα στο «κτήριο Σεφέρη»
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών / Γενικό Προξενείο Κορυτσάς)

Στην προκυμαία της Σμύρνης κυματίζει εδώ και λίγες ημέρες η ελληνική σημαία, καθώς η πρεσβεία της Ελλάδας επέστρεψε στο ιστορικό της κτήριο, την οικία Καπετανάκη, ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια στην περιοχή της Πούντας που σώθηκαν κατά τη διάρκεια της Καταστροφής του 1922. Η ελληνική σημαία, όμως, σε περίπου τρεις μήνες αναμένεται να κυματίσει και σε ένα άλλο ιστορικό κτήριο, αυτή τη φορά στην Κορυτσά. Όπως είπε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real ο Νίκος Κοτζιάς, σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του «κτηρίου Σεφέρη» το οποίο θα στεγάσει και πάλι την ελληνική διπλωματική αποστολή στην αλβανική πόλη.

Οι εργασίες αποκατάστασης του νεοκλασικού αρχοντικού συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Το «κτήριο Σεφέρη» πήρε το όνομά του από τον Έλληνα νομπελίστα ο οποίος υπηρέτησε στην Κορυτσά ως γενικός πρόξενος από τον Οκτώβριο του 1936. Ο ποιητής έμεινε στην πόλη για έναν χρόνο, διάστημα το οποίο έγραψε σημαντικά έργα αλλά και πολλά από τα φλογερά ερωτικά του γράμματα στη μετέπειτα σύζυγό του, Μαρώ.

Το νεοκλασικό βρίσκεται στο κέντρο της Κορυτσάς, στην αρχή του πεζόδρομου της πόλης, πολύ κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό. Κατά την περίοδο του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα χρησιμοποιήθηκε για κρατικούς και κομματικούς σκοπούς. Το 1997 καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αλβανία, και ένα χρόνο μετά αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο.


(Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών / Γενικό Προξενείο Κορυτσάς)

Τα χρόνια που μεσολάβησαν το κτήριο «παραδόθηκε» στους εμπόρους οικοδομικών υλικών οι οποίοι αργά τη νύχτα σταδιακά άρχισαν να το απογυμνώνουν. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τοξικομανείς και μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Τον Σεπτέμβριο του 2016 το ελληνικό κράτος πήρε την άδεια ανακατασκευής και τον Μάιο του επόμενου έτους άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες.

Το «κτήριο Σεφέρη» έχει τρία επίπεδα και συνολική έκταση 650 τ.μ. Το κόστος ανακατασκευής του έργου έχει καλυφθεί από χορηγίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.