6 Σεπτέμβριος 2018, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2018, 21:32

Τραμπ σε Ιβάνοφ: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών

  • 50 Cent: Ο Τραμπ μου έδωσε 500.000 δολάρια για να παρευρεθώ στην ορκωμοσία του
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Chris Ratcliffe)

Επιστολή στον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έστειλε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου, έστειλε μήνυμα υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στη σύντομη επιστολή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται έξι φορές στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει πως η πΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναλυτικά η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ:

Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της «Μακεδονίας» με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η «Μακεδονία» έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της «Μακεδονίας» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη «Μακεδονία», ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της «Μακεδονίας» ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα.