6 Σεπτέμβριος 2018, 22:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2018, 20:07

Το 73% των Τούρκων στηρίζει Ερντογάν για εμπόριο χωρίς δολάριο

  • Ερντογάν: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης εστάλη στον ΟΗΕ
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Πόλεμο στο δολάριο έχει κηρύξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τις χώρες, με τις οποίες έχει καλές σχέσεις, να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές. Οι πολίτες της Τουρκίας φαίνεται πως στηρίζουν αυτή την πρόταση του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το 73% των ερωτηθέντων βρίσκει σωστή την έκκληση του προέδρου για εμπόριο με τοπικό νόμισμα, ενώ μόνο ένα 4,4% υποστηρίζει μία συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Την ώρα που η Τουρκία βιώνει έντονα τη νομισματική κρίση, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική που επιλέγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, τη μεγαλύτερη στήριξη στην πρόταση για εμπόριο με τοπικό νόμισμα δίνουν οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 86,2%. Το 74,5% των πολιτών πιστεύει, αντίστοιχα, ότι οι ΗΠΑ με το δολάριο προσπαθούν ουσιαστικά να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Τουρκία.

Αίσθηση προκαλεί το υψηλό ποσοστό, 65,4%, των πολιτών που είναι υπέρ της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, θεωρώντας την ως μία ‘πολύ θετική’ πολιτική στάση του Τούρκου προέδρου.

Στην ερώτηση με ποιες χώρες θα πρέπει να είναι σύμμαχος η Τουρκία, το 19,1% απάντησε με τη Ρωσία, το 11% με την ΕΕ και μόνο το 4,4% με τις ΗΠΑ. Αρνητική παραμένει, παράλληλα, η πλειοψηφία του τουρκικού λαού και ως προς τη στάση της ΕΕ σε αυτή τη συγκυρία, καθώς το 68.3% θεωρεί ότι ούτε τώρα θα αλλάξει συμπεριφορά η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία.

  • ΠΗΓΗ: sigmalive.com.