6 Σεπτέμβριος 2018, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2018, 16:24

Καταρρέει η δημοτικότητα του Ερντογάν παρέα με την τουρκική λίρα

  • Καταρρέει η δημοτικότητα του Ερντογάν παρέα με την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: EPA / PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Τον κατήφορο έχει πάρει η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας στην Άγκυρα, η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου βρίσκεται στο 44,5%, ενώ μόλις τον Αύγουστο ήταν στο 53,1%.

Ωστόσο όπως σημειώνει η ιστοσελίδα al-monitor.com, δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τη δημοσκόπηση, πλην των όσων δημοσιεύτηκαν στο λογαριασμό της στο Twitter, καθώς πρόκειται για εταιρεία που κάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό πελατών και διακινεί τα αποτελέσματα μόνο στους πελάτες της. Παρόλα αυτά, δεν είναι υπερβολικό το να υποθέσει κανείς πως μετά από 16 χρόνια συνεχούς παραμονής στην εξουσία, η δημοτικότητά του μπορεί να εξασθενεί όπως εξασθενεί και η άλλοτε ακμάζουσα οικονομία της Τουρκίας, ένα από τα μεγάλα ατού του Τούρκου προέδρου.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και οι τράπεζες της Τουρκίας βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση. Σύμφωνα με την Moody's, οι τράπεζες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 77 δισ. δολάρια δανείων σε ξένο νόμισμα, μέσα στο επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 18% και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 14% και 9% αντίστοιχα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που καταγράφηκε από το 2003.

Κρίσιμη δοκιμασία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποτελέσουν οι δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2019.

  • Πηγή: al-monitor.com.