6 Σεπτέμβριος 2018, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2018, 13:58

Θερινό παλάτι 300 δωματίων για τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα!

  • Θερινό παλάτι 300 δωματίων για τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα!
    Οι εργασίες στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας έχουν προχωρήσει σημαντικά, όπως φαίνεται από την αεροφωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο

Δεκάδες χιλιάδες δέντρα «θυσιάστηκαν» (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κόπηκαν περίπου 50.000) για το θερινό ανάκτορο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φτιάχνεται στη Μαρμαρίδα, στον κόλπο Οκλούκ. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει μαζί με τη λίρα με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και αρκετά mega project να «παγώνουν», το 300 δωματίων συγκρότημα στο οικόπεδο των 13 στρεμμάτων προχωρά κανονικά ώστε να παραδοθεί μέσα στο 2019, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Cumhuriyet.

Έτσι, μετά το Λευκό Παλάτι της Άγκυρας με τα 1.150 δωμάτια, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του αντιπολιτευόμενου Τύπου για την έπαυλη της Μαρμαρίδας που θα έχει προβλήτα, ελικοδρόμιο, πισίνες, χώρους αναψυχής, ξεχωριστά κτήρια για το προσωπικό και μπανγκαλόου.

Για τη δημιουργία των τριών τεχνητών παραλιών χρησιμοποιήθηκαν 120.000 τόνοι άμμου που ήρθαν από τη Χηλή, τη μικρή πόλη κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Μόνο για τις παραλίες που θα έχουν το σχήμα της ημισελήνου θα δαπανηθούν 6 εκατ. ευρώ, ενώ το σύστημα κλιματισμού θα κοστίσει 900.000 ευρώ.

Τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι στον κόλπο του Οκλούκ υπήρχε ένας ξενώνας τεσσάρων δωματίων που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τουργκούτ Οζάλ. Οι διάδοχοί του τον χρησιμοποίησαν ελάχιστα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε να τον γκρεμίσει από το να τον ανακαινίσει.

Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα όχι μόνο εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας αλλά και γιατί βουλευτές καταγγέλλουν ότι η έπαυλη θα γίνει σε μια προστατευόμενη περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση. «Είναι παράνομη και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον», κατήγγειλε ο βουλευτής του CHP Ακίν Ουστουντάγ. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στον συγκεκριμένο κόλπο της Μαρμαρίδας απαγορεύεται ακόμα και το ψάρεμα.