6 Σεπτέμβριος 2018, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2018, 11:01

Πανίσχυρος σεισμός στην Ιαπωνία με νεκρούς, τραυματίες και απίστευτες καταστροφές (φωτο, βίντεο)

  • Πανίσχυρος σεισμός στην Ιαπωνία με νεκρούς, τραυματίες και απίστευτες καταστροφές (φωτο, βίντεο)
    Αστυνομικοί και πυροσβέστες ερευνούν για αγνοούμενους σε ένα από τα σπίτια που κατέρρευσαν στην Ατσούμα του Χοκάιντο (φωτ.: EPA / JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES)
  • Πανίσχυρος σεισμός στην Ιαπωνία με νεκρούς, τραυματίες και απίστευτες καταστροφές (φωτο, βίντεο)
    Λάσπη καλύπτει αυτοκίνητα στο Χοκάιντο μετά τον ισχυρό σεισμό (φωτ.: EPA / JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES)
  • Πανίσχυρος σεισμός στην Ιαπωνία με νεκρούς, τραυματίες και απίστευτες καταστροφές (φωτο, βίντεο)
    Αεροφωτογραφία όπου φαίνονται οι κατολισθήσεις στην περιοχή Ατσούμα, στη νήσο Χοκάιντο (φωτ.: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES)

Δεκάδες ή και εκατοντάδες φαίνεται πως είναι οι αγνοούμενοι μετά το σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα τα ξημερώματα τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και προκάλεσε κατολισθήσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρο ήταν περίπου 68 χλμ., νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της μεγαλύτερης πόλης του νησιού.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν, μέχρι στιγμής, εντοπίσει και ανασύρει οκτώ νεκρούς που καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στο ορεινό χωριό Ατσούμα.

Ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης και πέτρες. Φωτογραφίες τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης δείχνουν πλαγιές βουνών να έχουν υποχωρήσει, δρόμους να έχουν ανοίξει, δέντρα να έχουν ξεριζωθεί από λόφους και να έχουν καρφωθεί στις στέγες σπιτιών.


(Φωτ.: EPA / JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/  NO ARCHIVES)

Το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα και χωρίς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συστήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης. Με τραχιά φωνή, ο Άμπε τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να σωθούν ζωές.


Αεροφωτογραφία της περιοχής από άλλη γωνία (φωτ.: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/  NO ARCHIVES)

Μετά τον σεισμό έχουν ακολουθήσει αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Gallery