5 Σεπτέμβριος 2018, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2018, 18:09

Διάστημα: Ιάπωνες δοκιμάζουν μίνι διαστημικό ανελκυστήρα σε δορυφόρους

  • Διάστημα: Ιάπωνες δοκιμάζουν μίνι διαστημικό ανελκυστήρα σε δορυφόρους
    (Φωτ.: Obayashi Corporation)

Ιάπωνες μηχανικοί αναπτύσσουν έναν διαστημικό ανελκυστήρα και θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δοκιμή του αυτόν το μήνα, στέλνοντας μια μικρογραφία του στο διάστημα προκειμένου να δοκιμάσουν την τεχνολογία.

Οι ερευνητές της κατασκευαστικής εταιρείας Obayashi και του Πανεπιστημίου Σιζουόκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα εκτοξεύσουν με τη βοήθεια της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας την επόμενη εβδομάδα, από το νότιο ιαπωνικό νησί Τανεγκασίμα, έναν πύραυλο Η-2Β που θα μεταφέρει τον εξοπλισμό του μίνι ανελκυστήρα σε ένα ζεύγος δορυφόρων.

Η μικροσκοπική καμπίνα έχει μήκος μόλις έξι εκατοστά, πλάτος τρία και ύψος έξι. Αν όλα πάνε καλά, θα κινηθεί κατά μήκος ενός καλωδίου δέκα μέτρων, που θα έχει τεντωθεί στο διάστημα ανάμεσα σε δύο επίσης μικροσκοπικούς δορυφόρους. Καθώς ο «ανελκυστήρας» θα κινείται από τον ένα δορυφόρο προς τον άλλον –ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα– θα παρακολουθείται από κάμερες εγκατεστημένες στους δύο δορυφόρους.

«Πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο πείραμα με το οποίο θα δοκιμαστεί η κίνηση ενός ανελκυστήρα στο διάστημα» δήλωσε εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας.

Βέβαια, από την αρχική αυτή δοκιμή ενός μίνι ανελκυστήρα έως τη δημιουργία ενός κανονικού διαστημικού ανελκυστήρα που θα μεταφέρει ανθρώπους υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η πατρότητα της ιδέας ανήκει από το 1895 στον Ρώσο επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, ενώ την χρησιμοποίησε μετά από μερικές δεκαετίες σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ο Άρθουρ Κλαρκ. Πιο πρόσφατα έχουν προταθεί διάφορα σχέδια, αλλά ουκ ολίγες τεχνικές δυσκολίες έχουν έως τώρα εμποδίσει την κατασκευή ενός τέτοιου ανελκυστήρα που θα ανεβοκατεβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το νέο ιαπωνικό σχέδιο βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας των νανοσωλήνων άνθρακα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 20 φορές πιο ισχυροί από το χάλυβα. Στόχος είναι η κατασκευή ενός ανελκυστήρα που θα φθάνει σε ύψος έως 96.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη και σε αυτόν θα ταξιδεύουν διαστημικοί τουρίστες μετά το 2050. Κάθε φορά θα είναι δυνατό να μεταφέρονται έως 30 άνθρωποι με ταχύτητα έως 200 χιλιομέτρων την ώρα, με έναν ενδιάμεσο σταθμό στα 36.000 χιλιόμετρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.