4 Σεπτέμβριος 2018, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2018, 13:03

Όλα όσα συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους κατοίκους στο Μάτι

  • Όλα όσα συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους κατοίκους στο Μάτι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα στο Μάτι ήρθε σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, σαράντα μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της 98 νεκρούς και ανυπολόγιστες φυσικές και υλικές ζημιές.

Τον πρωθυπουργό, που πήγε στην περιοχή για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των καταστροφών, υποδέχθηκαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου η οποία βρέθηκε για πρώτη φορά εκεί αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Παρόντες επίσης και οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων κατά τη διάρκεια ανοικτής συνάντησης μαζί τους σε κεντρικό χώρο της περιοχής.

Για να το πετύχουμε αυτό, είπε, «χρειάζεται κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

«Πείτε μου...»
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

Θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Το κρίσιμο από δω και πέρα, είπε, «είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Επιπλέον υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ' το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άκουσαν, συζήτησαν και έδωσαν απαντήσεις στους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των κατοίκων.

Σε σχετικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι - Νέο Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς.