4 Σεπτέμβριος 2018, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2018, 12:26

Απεργία ΠΝΟ: Εγκλωβισμένοι τουρίστες, φόβοι για παράταση

  • 24ωρη απεργία την Τετάρτη στα πλοία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Για δεύτερο 24ωρο παραμένουν σήμερα δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κινητοποίηση να συνεχιστεί για τρίτη ημέρα. «Το κλειδί για τη λήξη της απεργίας βρίσκεται στα χέρια των εφοπλιστών και της κυβέρνησης», δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος. Η ΠΝΟ διεκδικεί αυξήσεις μισθών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων.

Οι ναυτεργάτες απέρριψαν τη νέα πρόταση των ακτοπλόων για 2% αύξηση από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια, και διεκδικούν αυξήσεις 5%.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπολογίζει ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε η απεργία, έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 300.000 τουρίστες, νησιώτες και επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Πάνω από 5.000 είναι τα φορτηγά που επηρεάζονται, ενώ ο αριθμός των ΙΧ ανέρχεται στα 75.000.

Κατά μέσο όρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με τα πλοία μετακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες και 25.000 τόνοι εμπορευμάτων. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι ο τρίτος σημαντικότερος μήνας σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, με πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η απεργία δεν συνεχιστεί για τρίτο 24ωρο, η εξυπηρέτηση του σωρευμένου μεταφορικού φόρτου θα χρειαστεί αρκετά 24ωρα για να ολοκληρωθεί.