4 Σεπτέμβριος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2018, 21:55

Oskar Schlemmer: Ο εμπνευστής του «Τριαδικού Μπαλέτου»

  • Oskar Schlemmer: Ο εμπνευστής του «Τριαδικού Μπαλέτου»
    (Φωτ.: thefutureperfect.com)

Ο Όσκαρ Σλέμερ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1888 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς καλλιτέχνες, ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη σχολή Μπαουχάους. Ζωγράφος, γλύπτης, σχεδιαστής και χορογράφος, έγινε διάσημος κυρίως για το «Τριαδικό Μπαλέτο».

Σε αυτό οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα και είχαν περιορισμό στις κινήσεις τους.

Αρκετοί το χαρακτήρισαν «αντιμπαλέτο», αλλά από το 1922 που έκανε ντεμπούτο στη Στουτγάρδη, προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Στην παράσταση του «Τριαδικού Μπαλέτου» συμμετέχουν 3 χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο Όσκαρ Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα πάρτι σχημάτων και χρωμάτων».

Ο Όσκαρ Σλέμερ ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας και σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και έμαθε να είναι ανεξάρτητος. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη και στη συνέχεια μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο. Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και τα δημιουργικά θεατρικά του κοστούμια, τα οποία επηρέασαν τους μελλοντικούς καλλιτέχνες.

Το Google τιμά τα 130στά γενέθλια του Όσκαρ Σλέμερ με το σημερινό Doodle.