16 Ιανουάριος 2014, 08:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:39

H Google γιορτάζει τα 82α γενέθλια της Νταϊάν Φόσεϊ. Δείτε ποια ήταν

  • H Google γιορτάζει τα 82α γενέθλια της Νταϊάν Φόσεϊ. Δείτε ποια ήταν

Η Google θυμάται σήμερα την ιστορία της Νταϊάν Φόσεϊ και αφιερώνει το doodle της στα 82α γενέθλια της διάσημης ζωολόγου.

Η Ντάιαν Φόσεϊ γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.

Η  αμερικανίδα ζωολόγος που επέλεξε να ζει σαν ερημίτης σε ένα τροπικό δάσος σε βουνό της Αφρικής μελέτησε τους γορίλες και έμαθε περισσότερα για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γορίλα από ό,τι είχε ποτέ γίνει γνωστό.

Καθώς όλο και περισσότεροι γορίλες σκοτώνονταν από λαθροθήρες, άλλαξε από επιστήμονας σε δυναμικό υπερασπιστή του φυσικού περιβάλλοντος. Έδωσε τελικά τη ζωή της για τα ζώα που αγαπούσε.

Η  διάσημη ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ δολοφονήθηκε το 1985, σε ηλικία 53 ετών στην οροσειρά Βιρούνγκα της Αφρικής.

Οι παρατηρήσεις της αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες της οικογενειακής ζωής, του ζευγαρώματος , της διατροφής, και της επικοινωνίας, που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, παρατήρησε ότι οι «ήσυχοι γίγαντες», όπως αποκαλούσε, δεν ήταν σχεδόν ποτέ αληθινά επιθετικοί. Για να κερδίσει περισσότερο επιστημονικό κύρος για το έργο της, έγραψε μια διατριβή για το διδακτορικό της στην ζωολογία, και έτσι απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1974.

Στην απογραφή που έκανε το 1970 η Ντάιαν Φόσεϊ διαπίστωσε ότι υπήρχαν μόνο 375 γορίλες στα ορεινά Virunga. Έγινε όλο και περισσότερο αποφασισμένη να προστατεύσει τα ζώα, αλλά δεν ήταν εύκολο έργο.

Όταν λαθροκυνηγοί σκότωσαν τον Digit, τον αγαπημένο γορίλα της Φόσεϊ, το 1977, ένιωσε σαν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας να είχε δολοφονηθεί. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε ένα ταμείο στο όνομα του Digit να πληρώσει η Ρουάντα φρουρούς ώστε να παρακολουθούν και να διώχνουν τους λαθροκυνηγούς.

Η Ντάιαν Φόσεϊ πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 και έμεινε για τρία χρόνια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Cornell και έγραψε ένα δημοφιλές βιβλίο για την εμπειρία της, το “Γορίλες στην ομίχλη”. Το βιβλίο, που δημοσιεύθηκε το 1983, έγινε ένα best-seller και κέρδισε αρκετά χρήματα για να της επιτρέψει να επιστρέψει στη Ρουάντα.

Επίσης έγινε και ταινία το 1988, με πρωταγωνίστρια την Σιγκούρνι Γουΐβερ, ως Ντάιαν Φόσεϊ.

Η Φόσεϊ τώρα έπασχε από εμφύσημα και άλλα προβλήματα υγείας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έρευνα για τους γορίλες στους βοηθούς της
Στα μέσα του 1985, είπε: “Δεν έχω φίλους. Όσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για την αξιοπρέπεια του γορίλα, τόσο περισσότερο θα θέλετε να αποφύγετε τους ανθρώπους. “

Στις 27 Δεκεμβρίου 1985, ένας από τους φρουρούς της βρήκε την Φόσεϊ στην καλύβα της νεκρή. Η υπόθεση της δολοφονίας της παραμένει ακόμα ανοιχτή.

Πηγή: protothema.gr