3 Σεπτέμβριος 2018, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2018, 11:30

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία μεγάλο τεστ για τη λίρα

  • Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία μεγάλο τεστ για τη λίρα
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Η άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στη λίρα, κάτι που συνδέεται άμεσα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν θα δείχνουν ετήσιο ρυθμό άνω του 17%, και θα πρόκειται για ένα ισχυρό κρας τεστ για την τουρκική οικονομία.

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι εάν η Κεντρική Τράπεζα δεν πάρει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί. Ήδη οι τράπεζες έχουν δεχτεί τα πρώτα πλήγματα, ενώ στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται και οι τουρκικές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.

Το Bloomberg σημειώνει ότι μια χρεοκοπία ή στάση πληρωμών είναι πιθανή, και ότι η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής. «Από μόνη της η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να δώσει λύση στην τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί», σημειώνεται στο δημοσίευμα, και τονίζεται ότι η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60%, «απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά».