2 Σεπτέμβριος 2018, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2018, 08:58

Τι κατέθεσαν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης στο ΓΕΣ

  • Τουρκία: Σε δίκη οδηγούνται Μητρετώδης-Κούκλατζης
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φάνη Τρυψάνη)

Επίσημη κατάθεση για τα όσα συνέβησαν την 1η Μαρτίου και οδήγησαν στη σύλληψή τους από Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο έδωσαν αυτή την εβδομάδα οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού. Οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι παρέμειναν 167 μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της σύλληψής τους.

Στις καταθέσεις τους υποστηρίζουν ότι από λάθος βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης κατέθεσε στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού την Τετάρτη και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης την Πέμπτη, εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, ο ανθυπολοχαγός υποστήριξε ότι μαζί με τον λοχία Κούκλατζη εντόπισαν ίχνη στο χιόνι. Αποφάσισε να τα ακολουθήσουν, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ίχνη μεταναστών. Απορροφημένος στη δουλειά αυτή, άκουσε ξαφνικά ΑΛΤ! Τότε, είδε δύο Τούρκους στρατιώτες να τον σημαδεύουν και εξήγησε γιατί μετά από αυτό δεν οπισθοχώρησαν στο ελληνικό έδαφος.

«Αποφάσισα να μην οπισθοχωρήσω άμεσα, γιατί δεν γνώριζα αν ο λοχίας Κούκλατζης μπορούσε να με ακολουθήσει». Ο ανθυπολοχαγός φέρεται να έχει παραδεχθεί στην κατάθεσή του ότι ίσως ήταν λάθος ο τρόπος που αντέδρασε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, στην οποία επιβεβαιώνει τα όσα είπε ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης για τις συνθήκες της σύλληψής τους.

Με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών κλείνει η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), αμέσως μετά την αιχμαλωσία τους.