31 Αύγουστος 2018, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2018, 21:36

Ερντογάν: Δεν θα ανατρέψουν την Τουρκία με δολάρια

  • Ερντογάν: Οι Κούρδοι αντάρτες δεν θα βρουν καταφύγιο στη ζώνη ασφαλείας της Συρίας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Την επιθετική του ρητορική εναντίον των ΗΠΑ και των οίκων αξιολόγησης συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν σκοπίμως να υπονομεύσουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας και του υπουργού Οικονομικών έρχονται λίγες ημέρες μετά τις σοβαρές προειδοποιήσεις των οίκων Moody's και Fitch για την κατάσταση των τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου το 42% έναντι του δολαρίου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία, αλλά και διεθνή ανησυχία.

«Αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης, κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να δημιουργήσουν μία απαισιόδοξη εικόνα γύρω από τις τράπεζές μας», δήλωσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι οι «ισολογισμοί των τουρκικών τραπεζών είναι πιο ισχυροί από αυτούς των παγκοσμίων ανταγωνιστών τους».

Ακόμη πιο καυστικός ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη βορειοδυτική επαρχία Μπαλίκεσιρ: «Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Θεό μας. Δεν θα ανατρέψουν την Τουρκία με δολάρια. Aφήστε κατά μέρος αυτούς τους αγύρτες και τους εκβιαστές. Λένε πολλά εναντίον μας». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος κάτι που όπως υποστήριξε αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Μετά και την κατάρρευση της Türk Τelekom, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τουρκία, διότι θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Μία εβδομάδα μετά, έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

  • ΠΗΓΗ: Reuters.