1 Σεπτέμβριος 2018, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2018, 12:20

Γαστρονομικό φεστιβάλ «Kouzina 2019»: Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και τα μοναστηριακά γεύματα στο επίκεντρο

  • Γαστρονομικό φεστιβάλ «Kouzina 2019»: Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και τα μοναστηριακά γεύματα στο επίκεντρο
    (Φωτ.: Mount Athos Area Kouzina / facebook)

Έμπνευση για τις δημιουργίες τριάντα τριών σεφ θα δώσουν το 2019 οι πέντε θεματικές ενότητες του γαστρονομικού φεστιβάλ «Kouzina 2019», που θα πραγματοποιηθεί για ένατη χρονιά στην ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου. Η αρχαιοελληνική και η μοναστηριακή κουζίνα, οι γεύσεις από Πόντο / Μικρά Ασία και τα αστικά δείπνα της Σμύρνης, οι θαλασσινές γαστρονομικές απολαύσεις και τα παραδοσιακά μενού της Μεσογείου θα δώσουν το έναυσμα για απολαυστικές δημιουργίες, με πρώτες ύλες από τη θάλασσα και τους κήπους των καταπράσινων αθωνικών βουνών. Και οι γεύσεις συνδυασμένες με άλλες χαρές της ζωής, όπως ο χορός: Ισπανοί και Σλοβένοι θα χορέψουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας project με τίτλο «Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, που το διοργανώνει, το φεστιβάλ «Kouzina 2019» θα παρουσιάσει τις εξής πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα
Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση της άγριας τρούφας του Χολομώντα, της ντόπιας μανιταροπαραγωγής, του μελιού, του οίνου και της αρνιώτικης μουντοβίνας. Συντίθεται από Γάλλους και ντόπιους chef, οι οποίοι εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με γαλλοελληνικές επιρροές που αναδεικνύουν την ορεινή πρωτογενή παραγωγή. Παραδοσιακές πλατείες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο.

Η θαλασσινή κουζίνα
Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του «Kouzina 2019» είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί τη... βασίλισσα της θαλασσινής κουζίνας. Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και chef του ΙΕK ΑΚΜΗ «παντρεύουν» τις θαλασσινές γαστρονομικές τάσεις του Αιγαίου Πελάγους, και με βάση την ντόπια παραγωγή αναδεικνύουν τα μύδια Ολυμπιάδας αλλά και τα ψαρικά / θαλασσινά της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας. Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι χορευτές τιμούν τις ανοιξιάτικες γιορτές, ενώ έμφαση δίνεται στα δείπνα που προσφέρονται στα συμμετέχοντα στο φεστιβάλ τοπικά εστιατόρια.

Η μοναστηριακή κουζίνα
Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shop της Ουρανούπολης, επιδείξεις αγιορείτικης μαγειρικής, θρησκευτικές συνευρέσεις αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της διάσημης μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Με βάση την ψαροφαγία, οι οκτώ μοναστηριακές βραδιές αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί την συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας, θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, αυθεντικά ζυμαρένια μικρασιάτικα μαντί, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησο και τη Γαλημή πλαισιώσουν «την παγκόσμια ημέρα των ωκεανών», η οποία για μία ακόμη φορά θα γιορταστεί με τη μεγαλοπρέπεια που της πρέπει.

Η μεσογειακή κουζίνα
Αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της –εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά– το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Ισπανοί και Σλοβένοι χορεύουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας.

«Στις κύριες δραστηριότητες του “Kouzina 2019” λαμβάνουν μέρος 33 chef, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του 2019 τιμά όλα τα εστιατόρια-μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων, όμως, δίνεται έμφαση στο concept "τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια παραδοσιακή ελληνική αυλή", κι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές. Δεκαέξι τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αποτελώντας λόγο και τρόπο τουριστικής προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδική» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Φωτογραφίες: Mount Athos Area Kouzina / facebook.