15 Ιανουάριος 2014, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:39

Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την Θεολογική Σχολή Χάλκης

  • Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την Θεολογική Σχολή Χάλκης

Τη δυσαρέσκεια της για την επίμονη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε η Κομισιόν, δια του αρμόδιου επιτρόπου για την Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή του απάντηση σε ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο επίτροπος Φούλε τονίζει ότι «η Επιτροπή λυπάται για το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού του Σεπτεμβρίου δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» και καθιστά σαφές πως στις προθέσεις της είναι να ανακινεί το ζήτημα σε κάθε κατάλληλη ευκαιρία.

Στη γραπτή απάντηση του επιτρόπου τονίζεται ακόμη ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο άλλωστε περιλαμβάνει στις σχετικές εκθέσεις προόδου της Τουρκίας. Ειδικότερα, στην Έκθεση Προόδου του 2013 η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Θέματα, όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έθεσε αιφνιδιαστικά στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Πηγή: skai.gr