30 Αύγουστος 2018, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2018, 22:46

Πλήγμα στην τουρκική οικονομία: Χρεοκόπησε η Türk Telekom

  • Πλήγμα στην τουρκική οικονομία: Χρεοκόπησε η Türk Telekom
    (Φωτ.: teknoblog.com)

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας παίρνει άλλες διαστάσεις, μετά τη χρεοκοπία της Türk Telekom, του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της γειτονικής χώρας. Ο τουρκικός ΟΤΕ δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του, τα οποία ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες.

Η αιτία που οδήγησε την Türk Telekom στη χρεοκοπία είναι το γεγονός ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Με την κατάρρευση που βιώνει η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και έχει κορυφωθεί η κόντρα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η ισοτιμία με το δολάριο έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Το εθνικό τουρκικό νόμισμα έχει χάσει κάτι παραπάνω από το 40% της αξίας του το 2018, ενώ σήμερα υποχώρησε κατά 4,5%.

Την ίδια κατάληξη αναμένεται να έχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη γειτονική χώρα, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων τους.

Η Türk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.