29 Αύγουστος 2018, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2018, 16:37

Πανηγυρικός εορτασμός στην Παναγία Σουμελά Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ (βίντεο)

  • Πανηγυρικός εορτασμός στην Παναγία Σουμελά Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ (βίντεο)
    (Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας / Μιχάλης Κακιάς)
  • Πανηγυρικός εορτασμός στην Παναγία Σουμελά Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ (βίντεο)
    Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Δ. Μολοχίδης

Ομογενείς από κάθε γωνιά των ΗΠΑ, κυρίως ποντιακής καταγωγής, παρευρέθηκαν στο 35ο Ετήσιο Ιερό Προσκύνημα και Πανήγυρη προς τιμήν της Κοίμησης της Μεγαλόχαρης Παναγίας Σουμελά, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Ουεστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 17-19 Αυγούστου και περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, καθώς και καλλιτεχνικές βραδιές με παρουσίαση ποντιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών ομογενειακών συλλόγων.

Δεκάδες εθελοντές από τη Νέα Υόρκη, το Κονέτικατ, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Φιλαδέλφεια και τις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και πόλεις του Καναδά οργάνωσαν με κάθε λεπτομέρεια το ετήσιο ποντιακό πανηγύρι για την Παναγία Σουμελά.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 17 Αυγούστου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γλέντι, ενώ το Σάββατο έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο για τους απανταχού Ποντίους από τον ιερέα του ναού Παναγιώτη Λέκκα και ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας. Αργότερα, στο προαύλιο του ναού η ποντιακή λύρα έδωσε ρυθμό στο γλέντι που έκλεισε τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή πορεία του ιδρύματος. «Υπηρετούμε με ταπεινότητα κάτι το πολύ μεγάλο και ιερό. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε και να βοηθάμε την εκκλησία. [...] Στη νέα γενιά πρέπει να δείξουμε ότι αυτή η γη, ο Νέος Πόντος όπως τον αποκαλούμε, είναι το δεύτερό μας σπίτι.

»Είναι ευπρόσδεκτοι να έρχονται όποτε θέλουν, να δημιουργούν, να εμπνέουν, να προσφέρουν και να προσκυνούν» τόνισε στο λόγο του. Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να δεσμευτεί ότι στα άμεσα σχέδια του Ιδρύματος είναι ένα καμπαναριό, εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη επιθυμία του αείμνηστου μητροπολίτη Μελόης Φιλόθεου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Την τελευταία ημέρα το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης και οι πρώην πρόεδροι Πάνος Σταυριανίδης, Κώστας Τσιλφίδης και Ηλίας Τσεκερίδης, οι οποίοι ευχήθηκαν η Παναγία Σουμελά να προστατεύει όλο τον κόσμο και να δίνει υγεία και χαρά, επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλευσης της νέας γενιάς στους κόλπους της εκκλησίας ώστε να διατηρηθούν στο ακέραιο τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του ποντιακού και ελληνικού πολιτισμού. 

  • Πηγή: ekirikas.com.
  • Φωτογραφίες, βίντεο: Εθνικός Κήρυκας / Μιχάλης Κακιάς.
Εκδηλωσεις