15 Ιανουάριος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:39

Όλα όσα έγιναν στην κοπή πίτας της Ένωσης Ποντίων Μαύρη Θάλασσα

  • Όλα όσα έγιναν στην κοπή πίτας της Ένωσης Ποντίων Μαύρη Θάλασσα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης , Δάφνης, Αγ. Δημητρίου "Μαύρη Θάλασσα", με αθρόα προσέλευση μελών και φίλων της Ένωσης αλλά και πολλών εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και συλλόγων.

Η πρόεδρος Ράνια Χρυσοχοΐδου αφού καλωσόρισε και ευχήθηκε στους παριστάμενους αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο που έχει αναπτύξει η Ένωση τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης προς τα μέλη και τους φίλους της που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, συμμετέχοντας στην τράπεζα αίματος του δήμου Ν.Σμύρνης αλλά και οργανώνοντας πολιτιστικές δράσεις που τονώνουν όλους μας μέσα στη δίνη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Αναφερόμενη στη δημοτική αρχή τόνισε την υποχρέωσή της να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δράσεις της αλλά και να στέκεται αρωγός σε εκείνα τα σωματεία που αναπτύσουν ουσιαστικές και πολύπλευρες δράσεις και συμβάλουν τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής της πόλης.

Στη συνέχεια αφού η χορωδία της Ένωσης έψαλε τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα όπως έκανε και το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια των μελών και στις γειτονιές της Ν.Σμύρνης και του Αγ.Δημητρίου, έγινε η κοπή και η διανομή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Ακολούθως ο απολαυστικός θεατρικός συγγραφέας Κυριάκος Σαχανίδης σε άπταιστη ποντιακή διάλεκτο αναφέρθηκε στο δικό μας  Άγιο Βασίλειο από την Νεοκαισάρεια του Πόντου, που θα έπρεπε να τιμoύμε, αντί για τον Santa Claus της coca cola.

Το θαυμάσιο χορευτικό της Ένωσης που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα καταχειροκροτήθηκε και ξεσήκωσε τους προσκεκλημένους σε χορό. Συνόδευσαν οι μουσικοί Γιάννης Φωτιάδης, Γιάννης και Παναγιώτης Καζαντζίδης. Η ζεστή αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρασοκατάνυξη και παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα (πιροσκί, πισία, πεϊνιρλί, ωτία, πίτες κ.α), οι συνταγές των οποίων περιλαμβάνονται και στο θαυμάσιο φετινό συλλεκτικό- λαογραφικό ημερολόγιο της Ένωσης. Στην αποφώνησή της η πρόεδρος δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας κάλεσε στον αποκριάτικο χορό της Ένωσης την Κυριακή το μεσημέρι της 23ης Φεβρουαρίου στο «Νέο Κάστρο» και ανακοίνωσε την ανοιξιάτικη διήμερη εκδρομή στο Καρπενήσι και την καλοκαιρινή (Ιούλιο) στις Δαλματικές ακτές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, οι αντιδήμαρχοι: Γ.Κουτελάκης, Μ.Ιακωβάκη, Ν.Αθανασίου, Κ.Τσουράκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Α.Βρεττός,Ν.Στέφος, Σ.Κούπας, Π.Τσιάπης, Κ.Δεληγιάννη, Γ.Δημάκης, Α.Σουρβίνος, Θ.Καστόρης, Ν.Γιατζίδης, Ε.Κασίμη, Π.Τσακίρης, Ε.Γαλανοπούλου, Φ.Μουτοπούλου, Κ.Κουτετέ, Γ.Κρικρής, Δ.Νάνου, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας και Κιλκισιωτών Αττικής Β.Κωνσταντινίδης, ο πρ.αδελφότητας Γαβράδων Ν.Γαβράς, η Γ.Γραμ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και των Ποντίων Εκπαιδευτικών Γ.Χαριτίδου, εκπρόσωποι συλλόγων: του Μύλωνα Σ.Τζαμτζής, των Αργοναυτών Κομνηνών Κ.Σαχανίδης, των Ολυμπιτών Καρπάθου Γ.Κανάκης, των Κρητών Γ.Νικάκης και των συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Γ.Χαραλαμπίδης. Την εκδήλωση κάλυψε το NSTV, χορηγός επικοινωνίας της Ένωσης.    

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου...

Gallery