25 Αύγουστος 2018, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2018, 23:10

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2018: Σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Κρήτη

  • Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2018: Σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Κρήτη
    (Φωτ.: Flickr / Erik Cleves Kristensen)

Σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο (25-26/8) σε όλη την Κρήτη για την Πανσέληνο του Αυγούστου. Συνολικά στο νησί, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει επτά διαφορετικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο και την προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων που γίνεται τα τελευταία χρόνια κατά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Στον προγραμματισμό έχει ενταχτεί και η πρώτη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη στην Κρήτη η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (26/8) στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων, εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χερσονήσου, η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με την Χορωδία Μαλίων.

Η συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη έχει τίτλο «Τη ζωή μου ξετυλίγω» και θα γίνει με τη συμμετοχή της χορωδίας Μαλίων υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνικάκη στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος θα παραμείνει ανοικτός από τις 21:00 έως τη λήξη της εκδήλωσης, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απόψε πραγματοποιείται η συναυλία του μουσικού σχήματος Traveling Light (Lynch-Καλούδης-Λιμάκης) στον αύλειο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Την Κυριακή, στις 20:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη θα αποδώσει έργα των Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς (Γιορτές Ρόκκας 2018).

Την ίδια ημέρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Στο Ρέθυμνο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης γιορτάζουν την Πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο. «Διελεύσεις / Crossings» ονομάζεται η έκθεση με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή στις 20:00 στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων. Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.

Στο Ηράκλειο, την Κυριακή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα δοθεί συναυλία με το μουσικό σύνολο «Vamos Ensemble» και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00 ενώ παράλληλα θα είναι ανοικτός ο προαύλιος χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου. Επίσης απόψε διεξάγεται η ημερίδα με τίτλο «Μεσαρά, η γενέτειρα των μύθων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στον Αμπελούζο. Οι εργασίες της ημερίδας θα κλείσουν με συναυλία από το μουσικό σχήμα «Αρμός».

Τέλος στο Λασίθι στην ενετική έπαυλη De Mezzo, στην Ετιά του Δήμου Σητείας, στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της ενετικής έπαυλης με το έργο «ΙΩΝΙΚΟ-Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς» του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη με το μουσικό σύνολο «ΧΡΟΕΣ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης.