24 Αύγουστος 2018, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2018, 19:42

Υγειονομική «βόμβα» εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ

  • Υγειονομική «βόμβα» εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ

Οικονομική απάτη και υγειονομικού ενδιαφέροντος «βόμβα» εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ, σε επιχείρηση με είδη τροφίμων σε περιοχή του Νομού Αττικής. Ειδικότερα, στις 21 Αυγούστου, στο Γέρακα, κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ διενήργησαν έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4177/2013 και Ν.4155/2013 σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ειδών διατροφής, τύπου σούπερ μάρκετ.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα στην έδρα της επιχείρησης, επί της Λεωφ. Μαραθώνος και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο της επιχείρησης, σε άλλη διεύθυνση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας χύμα ανώνυμου προϊόντος, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στην έδρα της επιχείρησης εντοπίστηκαν χύμα ανώνυμα και άγνωστης προέλευσης τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά χωρίς παραστατικά αγοράς. Η επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή τους πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον δεν τηρούνταν οι απαραίτητες προδιαγραφές. Σε πολλές περιπτώσεις έφεραν κατασκευασμένα-πλαστά σήματα. Στον αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο εντοπίστηκαν επιπλέον είδη συσκευασίας, όπως σακούλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.

Τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ και του ΕΦΕΤ κατάσχεσαν:

  • Το ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.
  • Τετρακόσιες περίπου συσκευασίες τροφίμων, κυρίως καφέ, με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών και πενήντα φιάλες αλκοολούχων ποτών, που εντοπίστηκαν σε ακατάλληλο χώρο φύλαξης (μέσα σε κοντέινερ στην έδρα της επιχείρησης).
  • Πεντακόσια τεμάχια υλικών συσκευασίας.
  • Επίσημα και ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

Επιπλέον δεσμεύτηκαν δέκα περίπου τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, άγνωστης προέλευσης. Τα κατασχεμένα τρόφιμα μεταφέρθηκαν σε χώρους της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ. Ο ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Το ΣΔΟΕ ενημέρωσε την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπισθεί η προέλευση των ακατάλληλων τροφίμων, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς και η τυχόν διάπραξη λαθρεμπορικών παραβάσεων.

  • Φωτογραφίες: Υπουργείο Οικονομικών.