24 Αύγουστος 2018, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2018, 17:08

Τα ελληνικά ροδάκινα κατακτούν τη Νότια Κορέα!

  • Σερβία: «Βάφτιζαν» ελληνικά ροδάκινα για σερβικά και τα πουλούσαν στη Ρωσία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Με πολύ ενδιαφέρον βλέπουν οι Νοτιοκορεάτες τα νόστιμα ελληνικά ροδάκινα που φθάνουν στην πατρίδα τους σε κονσέρβα, αφού όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες! Μάλιστα, έρευνα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο προϊόν έχει πραγματικά μέλλον στην ασιατική χώρα όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή και οι ανάγκες καλύπτονται από τις εισαγωγές.

Με βάση την έρευνα, η Ελλάδα πραγματοποιούσε αξιόλογες εξαγωγές ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου έως την περίοδο 2005-2007, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν να μειώνονται και το 2010 μηδενίστηκαν.

Αυτό συνέβη συνεπεία και των πιέσεων που ασκήθηκαν από τις εξαγωγές της Κίνας και της Ταϊλάνδης στο κομμάτι των προϊόντων χαμηλών τιμών της αγοράς και από τη Νότια Αφρική –κυρίως– και τη Χιλή στις υψηλές τιμές (η νοτιοαμερικανική χώρα μάλιστα συνήψε Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με την Κορέα).

Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, το 2015 η αξία των ελληνικών εξαγωγών σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας το 30% των κορεατικών εισαγωγών. «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018 οι εξαγωγές μας σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση της τάξης του 65,3%, αποσπώντας μερίδιο αγοράς 37,8% και καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Νοτίου Κορέας» αναφέρεται στην έρευνα.

Τι λένε οι Έλληνες κονσερβοποιοί
«Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των Ελλήνων κονσερβοποιών, που επί σειρά χρόνων τρέχουν στη συγκεκριμένη αγορά προγράμματα προώθησης της ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου, αλλά και συνέπεια της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ - Ν. Κορέας τον Ιούλιο του 2011. Η συμφωνία αυτή αντέστρεψε πλήρως τη δυσμενή τάση, αφού προέβλεπε σταδιακή κατάργηση του υψηλότατου εισαγωγικού δασμού (της τάξης του 50%) σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Έτσι, ο εισαγωγικός δασμός μηδενίστηκε τελικά κατά το τρέχον έτος» επισήμαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου και ο γενικός διευθυντής της «Venus Growers» Στέλιος Θεοδουλίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.