23 Αύγουστος 2018, 23:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2018, 23:20

Διευκρινήσεις για τους διορισμούς: Η παραίτηση αφορά αποδοχές από σύνταξη

  • Αστεροσκοπείο Αθηνών: Οι συνθήκες εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο Μάτι και η αδυναμία έγκαιρης εκκένωσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σε διευκρίνιση της υπουργικής απόφασης για τον διορισμό στο Δημόσιο συγγενών θυμάτων ή εγκαυματιών από τις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής προχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη. Το σημείο που αναφέρεται ότι η αίτηση για τον διορισμό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, προκάλεσε ερωτήματα.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκαθάρισε με νέα ανακοίνωση το επίμαχο σημείο.

«Η παραίτηση αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών-διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο», αναφέρεται.

«Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής», επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλιότερων, σκοτεινών εποχών, ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το 'δούναι και λαβείν' και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα  'πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων', έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στους ανθρώπους, που διόλου δεν θα προτιμούσαν να έχουν τύχει του 'ευεργετήματος' τέτοιου διορισμού».