23 Αύγουστος 2018, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2018, 17:31

Γκόλνταμερ: Ανάγκη να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για τη διαχείριση των πυρκαγιών

  • Γκόλνταμερ: Ανάγκη να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για τη διαχείριση των πυρκαγιών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Τη συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον καθηγητή δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο καθηγητής θα ηγηθεί της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο έργο που του ανατέθηκε για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση του τοπίου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών στο μέλλον. «Είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το τι έγινε στην Ελλάδα και την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μελλοντικό σχέδιο και προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το τοπίο και τις πυρκαγιές», ανέφερε.

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η ομοιότητα της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ενώ ακόμα συζήτησαν για τις αλλαγές στο τοπίο, την κλιματική αλλαγή, παράμετροι που επηρεάζουν τη δυναμική και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών. «Το μέλλον επιβάλλει να έχουμε μια προσέγγιση στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ως Επιτροπή θα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο», υπογράμμισε.

«Ναι, νιώθω έτοιμος, αυτό συμφωνήσαμε, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται και είναι ξεκάθαρο ότι θα εργαστεί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα ακούσει όλες τις φωνές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο.

Ο δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο το έργο του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η φωτιά στο Μάτι και αλλού είναι μια έκφραση της πολυπλοκότητας των παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι πέραν του ελέγχου μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως στο Μάτι συνέπεσαν όλα, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση».

Τέλος, επισήμανε ότι «αυτές τις μέρες βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες, οπότε ούτε εμείς οι ειδικοί είμαστε μόνοι μας αλλά και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό το πρόβλημα».