14 Ιανουαρίου 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 19:39

Πρωτοχρονιά σήμερα με το παλιό. Η πρώτη μέρα του χρόνου στον Πόντο

  • Πρωτοχρονιά σήμερα με το παλιό. Η πρώτη μέρα του χρόνου στον Πόντο

Την Πρωτοχρονιά γιόρταζαν στις 14 Ιανουαρίου στον Πόντο. Δείτε όλα τα ποντιακά έθιμα της πρώτης μέρας του χρόνου.

Την Πρώτη μέρα του χρόνου στον Πόντο τιμούσαν με ευλάβεια την εορτή του Αγίου Βασιλείου από την Νεοκαισάρεια του Πόντου

Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά πηγαίναν στη βρύση του χωριού. Αφήναν εκεί τσουρέκια, γλυκίσματα, φρούτα κι έπαιρναν νερό (το θεωρούσαν αγιασμένο) για να ραντίσουν το σπίτι. Μετά έσπαζαν στην πόρτα του σπιτιού ένα ρόδι για το γούρι.

Σε άλλα μέρη κάθε οικογένεια έπαιρνε από ένα κυδώνι και το έκοβε σε τόσα κομμάτια όσα άτομα ήταν στην οικογένεια. Μετά έβαζαν ένα νόμισμα μέσα σ' ένα κομμάτι, το ανακάτευαν μέσα σε μια πετσέτα και διάλεγε ο καθένας από ένα. Σε όποιον τύχαινε το νόμισμα αυτός μετά έπρεπε να σηκωθεί τα χαράματα, να πάρει μια κανάτα και να πάει κάτω στην πλατεία να τη γεμίσει με νερό. Από αυτό το νερό θα έβαζε λίγο στα ζώα, θα κρατούσε λίγο να πλυθούν και λίγο για να πιουν, σαν αγιασμό.

Τα παιδιά την πρώτη του χρόνου, έπαιρναν ένα ζευγάρι τσουρέκια, μια πετσέτα (προσόψιο), ένα ζευγάρι κάλτσες και πήγαιναν να καλαντέζνε το Δεξάμενον ή τη Δεξαμέντσαν, τον νονό ή τη νονά, για να πάρουν και το ανάλογο δώρο.

Σήμερα

Οι περισσότεροι Πόντιοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, τουλάχιστον το εορτολόγιο, μέχρι σήμερα. Έτσι η εορτή του Αγίου Βασιλείου τιμάται σήμερα στις παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr